Masz pytanie? Dzwoń: 604 447 504

Technik Agrobiznesu – Kwalifikacyjny Kurs R.6

Kurs realizowany przez internet – nie będziesz musiał prawie wychodzić z domu!

  • Jak wyglądał zawód Rolnika kiedyś, a jak wygląda dzisiaj?

    • A
    • A
    • A
Jak wyglądał zawód Rolnika kiedyś, a jak wygląda dzisiaj?

Przeszłość rolnictwa znana jest każdemu choćby z lekcji historii. Rolnictwo to jedna z najstarszych form działalności gospodarczej człowieka. Rozwijała się najpierw jedynie w uprzywilejowanych klimatycznie regionach świata, np. w żyznym półksiężycu na Bliskim Wschodzie w okresie mezolitu, gdzie już 8 tys. lat temu uprawiano jęczmień i pszenicę oraz udomowiono kozę. Najstarsze narzędzia do przetwarzania ziarna zbóż zostały znalezione w Iraku (10 500 lat p.n.e.).

 

Współczesne rolnictwo opiera się na małej liczbie wyselekcjonowanych genotypów – intensywnych odmian zbóż, wymagających stosowania chemicznych środków ochrony roślin i wysokich dawek nawozów (rolnictwo intensywne). W wielu krajach doprowadziło ono do skażenia środowiska i żywności, a w konsekwencji do nawrotu do rolnictwa ekologicznego (bez stosowania nawozów).

 

Obecnie rolnik i ogrodnik musi być nowoczesnym przedsiębiorcą, nastawionym nie na szybkie zyski z pieniędzy zainwestowanych w uprawy czy hodowlę, ale na długoletnie rozwijanie firmy. Musi być przygotowany na spore wydatki – współczesne gospodarstwo nie może obyć się bez ciągników, kombajnów, kosiarek, pługów, siewników i wielu innych, często drogich i skomplikowanych maszyn. W przypadku hodowli musi ponieść jeszcze większe wydatki – czeka go budowa specjalnych budynków, wyposażenie ich w odpowiednie urządzenia dostosowane do gatunku hodowanych zwierząt i spełniające normy higieny oraz ochrony środowiska, szczególnie zaostrzone w Unii Europejskiej.

 

Jako przedsiębiorca musi doskonale znać rynek produktów rolnych, by umieć to wykorzystać w planowaniu produkcji i być elastycznym w razie załamania tego rynku. Może także, jeśli osiągnie odpowiednie dochody i zainwestuje, zostać producentem żywności przetworzonej, otwierając np. własne rzeźnie czy masarnie lub przetwórnie owoców.